Juhannus tarkoittaa valon ja keskikesän juhlaa. Monet kristilliset kirkkokunnat viettävät juhannusta Johannes Kastajan syntymäpäivänä, mistä tuleekin nimi juhannus. Joissakin murteissa juhannusta kutsutaan myös Mittumaariksi.
Juhannuksena on tapana tehdä runsaasti erilaisia juhannustaikoja. Taikoja täytyisi alkaa tekemään tänäkin juhannuksena, sillä Suomen Tehohoitoyhdistys tarvitsee lähitulevaisuudessa uuden Tehohoitolehden päätoimittajan sekä näyttelypäällikön. Vanha päätoimittaja on yksinkertaisesti vanha.
Perinteen mukaan monet juhannustaiat täytyy tehdä alasti. Mitähän mökkinaapurit mahtavat ajatella, kun juhannusaattona tällainen vanha, parrakas mies kuljeksii pitkin tonttia alastomana ja kerää kukkasia ja yrttejä lukien samalla erilaisia loitsuja ääneen? Täytyy muistaa katsoa myös kaivoon, jos sieltä näkisi tulevan päätoimittajan tai näyttelypäällikön kuvan heijastuksen? Olisi hienoa, jos nämä uudet toimihenkilöt pulpahtaisivat jostakin kaivosta tai lähteestä pintaan, niin ehtisin vähän kertoa näistä töistä ennen kuin pahempi dementia iskee. Jos teette omia taikojanne ja satutte näkemään kaivossanne heijastuksen minusta, parrakkaasta ja pyöreästä päätoimittajasta, niin ottakaa yhteyttä, sillä se on enne! Tosin voi se parrakas ja pyöreä olla joulupukkikin?
Juhannuspäivän kerrotaan olevan erityisen suotuisa päivä enteiden katsomiselle? Ajattelin katsoa, että mihin Suomen tehohoitoyhdistys on tulevaisuudessa menossa? Paljon on viime aikoina yhdistyksessämme tapahtunut ja paljon on saatu uutta aikaan. Nyt ovat vihdoinkin rekisterimme ajan tasalla, meillä on hienot uudet ja toimivat kotisivut, on saatu uusi hallitusmuoto ja vielä lopuksi päivitetty 20-vuotta vanhat Eettiset ohjeet. Uudet Eettiset ohjeet on herättänyt paljon mielenkiintoa yhdistyksemme ulkopuolellakin. Yhdistys järjestää myös ultraääni-kursseja ja ventilaattori-kursseja sekä tietysti myös peruskurssin kerran vuodessa, jotka ovat ”loppuun myytyjä”. Eli selvästi näille on olemassa tärkeä tilaus yhdistyksemme toiminnassa. Unohtaa ei tietenkään saa Tehohoitopäiviä, jotka ovat olleet toimintamme kulmakivinä ihan yhdistyksen alkuajoista alkaen. Mitä vielä tulevaisuus tuo tullessaan jää vain nähtäväksi. Mitään muuta vanhaa ei siis ole enää jäljellä kuin minä.
Juhannustaikoja nykyaikaisempi tapa selvittää, miten esimerkiksi Tehopäivät menivät, on kerätä palaute osallistujilta. Tehohoitopäivien palautehan kerätään nykyään sähköisesti ja tällä tavalla toimien saamme palautetta todella hyvin. Nytkin Seinäjoen tehopäivillä palautteen antoi 55 % osallistujista. Yleisarvosana siitä, miten Seinäjoen päivät onnistuivat, oli 4,6 (asteikolla 1-5), mikä on todella hieno arvosana. Kautta Suomen ovat Tehopäivät olleet kuuluisia niin tieteellisestä ohjelmastaan kuin sosiaalisesta ohjelmastaan. Tietysti aina jää parannettavaa ja uudistettavaa. Hyvin menee mutta menköön!
Yhdistyksen some-näkyvyys on noussut myös melkoiseen lentoon. Minusta on hienoa, että yhdistys löytyy esim. Facebookista, Twitteristä, Instagrammissa ja lisäksi saa viestejä sähköpostiin ajankohtaisista asioista yhdistyksessä, saa vahvistuksen osallistumisesta Tehopäiville jne. Nämä kaikki asiat, vaikka ovat pieniäkin, niin ne on suunniteltu palvelemaan teitä, yhdistyksen jäsenet! Kaikki asiointi tänään tapahtuu yhdistyksessä täysin sähköisesti. Mitäs siitä sanotte? Itse tosin olen luopunut Facebookista ja kuljen nykyään kadulla ja kerron vastaantulijoille mitä olen syönyt tai juonut ja olenko muistanut käydä vessassa. Sain heti muutaman seuraajan – 2 poliisia ja yhden lääkärin. (Tämä vitsi oli kylläkin lainaus Antti Eskolan vanhuutta käsittelevästä kirjasta.)
Tehohoitolehden tulevaisuus kiinnostaa kovasti. Sen tulevaisuuden toivoisin jostakin lähteestä Juhannuksena näkeväni. Ei taida olla sellaista ”lähdeluetteloa”, mistä sen näkisi? Tuleeko Tehohoitolehdestä joskus nettilehti vai haluavatko lukijat edelleen konkreettisesti lehden käteensä hypisteltäväksi? Uusi tehohoitosukupolvi voi olla jo niin nettikansaa, että lukevat kaiken kännykästään? Lehden sisältöä täytyisi varmaan kehittää, sillä se on suunnilleen samassa formaatissa ollut jo vuosia? Mihin suuntaan sitä pitäisi kehittää vai onko kuitenkin nykyinen suunta oikeanlainen? Millainen Tehohoitolehdestä tulee ensi vuonna? Yritän selvittää sitä juhannusyönä unessa, ja asian varmistamiseksi laitan tyynyni alle yhdeksällä heinällä sidotun kukkaseppeleen. Kyllä se siitä.
Ja lopuksi. Kun juhannusyönä asettaa tyynynsä alle ennen nukkumaan menoa seitsemän erilaista kukkaa, jotka on poimittu seitsemältä eri niityltä, tulee yöllä unessa tuleva päätoimittaja tervehtimään. Tätä odotellessa.
Toivotan Teille kaikille oikein mukavaa ja aurinkoista Juhannusta!
Keijo Leivo
Tehohoitolehden päätoimittaja