Näin joulun alla mietimme joulupöytään laitettavia joko perinteisiä joulupöperöitä tai trendikkäämpiä versioita näistä klassikkoruuista. Allekirjoittaneen kokeillessa kotikokki Kankkusen keittiössä glögijuustokakun kimaltelevaa hyydykepintaa (sen toki epäonnistuessa, kuva todisteena), Iltalehden sivut työntävät päivittäin artikkeleita, kuinka voit tuunata perinteiseen joulutorttuun mitä mielenkiintoisimpia täytteitä. Mielenkiinto ja makunystyrät heräävät toki suunnitellessa tortun täytteeksi toffifeeta, mustikkaa, metsäsieniä tai vaikka leipäjuustoakin.

Välillä vuorotyössä joulua pitää viettää teho-osastolla. Harmitus siitä, että tänä jouluna en voi olla läheisteni kanssa tai istua sohvannurkassa konvehtirasian vieressä, osaltaan helpottaa, kun näkee kahvihuoneeseen rakennetun valtavan joulupöydän. Nyyttäriperiaatteella rakennettuun pöytään rakkaat kollegat pistävät parastaan ja työpaikan ruokapöydässä on aina ollut enemmän herkullista syötävää kuin kotona. Kuopiossa teho-osaston perinteet elävät vahvasti, joulun nyyttäri-lista laitetaan hyvissä ajoin seinälle ja jokaisessa vuorossa olevan oletetaan tuovan jotakin syötävää. Oman jaksamisen (ja taitojen, en tuonut omaa glögijuustokakkuani…) mukaan voi tuoda joko kaupan valmista tai itse tehtyä evästä joulupöytään. Vahvana jatkuu edelleen perinne, että päivystävät lääkärit tuovat kinkun ja joulun eväitä syödään usein vielä uuden vuoden nyyttäreissäkin. Osastonhoitaja myös kaivaa pitkin kevättä kaapistaan jemmassa olleita lahjasuklaita, jottei ne kaikki nyt vaan kerralla menisi. Teho-osaston kahvihuoneen pöytä on kuuluisa siitä, että kaikki ruoka varmasti kelpaa henkilökunnalle, se ei jää syömättä.

Sitten meidän potilaat, jotka viettävät joulua teho-osastolla. Tietenkään kenenkään ei toivo tähän tilanteeseen joutuvan. Hyvä kuitenkin on, että tehohoitoa tarjotaan yhteiskunnassamme pyhistä riippumatta. Jos henkilökunnan, niin myös potilaidenkin ravitsemuksesta huolehditaan hyvin joulun aikana. Suositukset tähtäävät enenevissä määrin siihen, että mahan ja suoliston normaalia toimintaa ja sisältöä tuetaan myös tehohoidon aikana. Jos on mahdollista, enteraalinen ravitsemus aloitetaan ensimmäisen 24 tunnin aikana. Kalorikulutusta voidaan laskea epäsuoralla kalorimetrialla ja kriittisessä vaiheessa ylimääräistä energiamäärää pyritään välttämään. Yhtä tärkeää on huolehtia, että maha-suolikanavaan annettu eväs tulisi luonnollista reittiä ulos, joten mahan toimintaan on kiinnitetty enemmän huomiota. Lääkkeiden käyttöä niin suoliston motiliteetin lisäämiseen, ulostemassan pehmentämiseen ja pois tulemiseen on lisätty. Kuntoutuksen, asentohoitojen ja lisäravinteiden merkitys on lisännyt jalansijaa onnistuneen ravitsemuksen toteutuksessa tehohoitopotilaalla.

Tänä jouluna toivon, että jokainen jouluaan teho-osastolla viettävä saisi mahaansa palan painiketta. Olipa se kollega, joka pääsee nauttimaan tauollaan maailman parasta itsetehtyä jouluista juustokakkua. Olipa se väsynyt, kiireinen päivystävä lääkäri, joka saa saneluiden keskelle eteensä valmiin lautasellisen evästä. Olipa se potilas, joka haaveilee toipumisen pitkittyessä pitkästä aikaa suklaapalasta (varmasti annan konvehdin omistani, jos sille ei ole estettä). Tai olipa se potilas, jolle jääkylmä vesi tai jääpalanen on juuri siihen hetkeen se maailman paras helpotus.

Toivon terveyttä ja hyvää joulua kaikille, toivottavasti se on rauhallinen ja yltäkylläinen.

Ja vain vähän turvottava.