Kesäloman aikana on ihmisen tarkoitus levätä ja ”nollata muisti” työasioista. Jos lepäämisessä oikein onnistuu, työhön palattuaan ei muista eri tietojärjestelmien käyttäjätunnuksiaan, ei PIN-koodiaan ja kaikki muutkin ennen kesälomaa sovitut tehtävät ovat unohtuneet. Asiat tulevat sitten täysin uutena yllätyksenä, kun niistä seuraavan kerran keskustellaan. Näistä merkeistä tietää, että lomalla on onnistunut lepäämään, rentoutumaan ja unohtamaan työasiat.

Lepäämisellä ja rentoutumisella on myös rajansa. Jos töihin palattuaan valvonta- ja hoitolaitteiden eriväriset viivat ja kuviot näyttävät oudolta sekä täysin vieraalta ja työkaveritkin ovat vain hämärästi tuttuja, niin silloin on varmaan hyvä kaivella muistin sopukoita ja perehtyä työhön uudestaan.

Perehtyminen tehohoitotyöhön ei ole mikään yksinkertainen tai nopeasti opittava asia. Tehohoitajalta vaaditaan monenlaista osaamista sekä tietojen että taitojen osalta hoitaessaan potilaita ja heidän omaisiaan. Tehohoitajan tulee ymmärtää mitä tekee, miksi tekee ja vielä kun olisi koko ajan edes pienen askeleen edellä potilaan voinnissa. Saavuttaakseen tehohoitajana ko. tason, pitää hoitajalta löytyä pitkäjännitteisyyttä, uteliaisuutta, oikeaa asennetta, mutta myöskin armollisuutta itseään kohtaan, koska tehohoitajaksi kasvaminen vaatii aikaa.

Olemme uudistamassa sairaanhoitajan perehtymistä ja perehdyttämistä. Face to face- tapahtuvan perehdyttämisen lisäksi teemme erilaista oppimateriaalia virtuaaliseen oppimisympäristöön. Lisämateriaalilla pyrimme turvaamaan tiedon ajantasaisuuden ja sen, että kaikki saisivat ”tasalaatuisen” perehdytyksen. Uusi perehdyttämismateriaali on myös apuna opiskelijoiden ohjauksessa sekä myös kokeneempien hoitajien tiedon kertaamisessa.

Perehtymistä on tapahtunut myös osastomme hoitotyön lähijohdossa. Osastollamme aloitti apulaisosastonhoitajan sijaisuudessa sairaanhoitajamme Tuula Koistinen. Tervetuloa Tuula!

Hoitajuus teho-osastolla vaatii jatkuvaa itsensä kehittämistä ja osaamisen päivittämistä. Sthy:n koulutuspäivät ovat erinomainen tilaisuus oman osaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen, verkostoitumista unohtamatta.

Tervetuloa lokakuussa Helsinkiin, nähdään siellä!

Älä koskaan kasva niin isoksi, ettetkö voisi esittää kysymyksiä. Älä koskaan tiedä niin paljon, ettetkö voisi oppia jotain uutta. — Kirjailija Og Mandin

T. Ulla ja Tuula