Työurastani kertoessani palaan usein muistelemaan tunnelmia 80-luvun lopulta. Olin utelias tietämään mitä tehohoito on. Innostus uuden oppimiseen mielestäni kantaa edelleen. Näin pitkään tehotyössä arkea viettäneenä on jo testannut omat äärirajansa. Tunnen ja osaan arvostaa vahvuuksiani. Olen äärimmäisen todenmukaisesti tietoinen omista kehitystarpeistani. Tiedän, että tehotyö koulii meitä ammattilaisina välillä rankastikin.

Työssä jaksaminen on haasteellista ja siitä kantavat huolta useat tahot. Itse olen kokenut työn vaihtelevuuden rikkaudeksi ja voimia antavaksi piirteeksi. Meidän työssämme ei pääse pitkästymään! Uusien asioiden oppimisen mahdollisuudet annetaan meille kuin tarjottimella. Mutta onko pidempään akuuttihoitotyössä viihtyvälle erityisvaateita? ESICM Milano2016 listasi seuraavat seikat: Siviili ja työelämän tasapainon. Jatkuvat haasteet. Vaihtuvat työtehtävät. Sosiaalinen tuki työyhteisössä. Muunneltavat työajat ja terveysasiat. Mielestäni ei siis mitään uutta.

Itse omaan vahvan kokemuksen siitä, miten siviilihaasteiden koetellessa kotia – työni oli myös voimani. Palautteeksi yksilöä tarkasti kuuntelevalle työyhteisölle: ”Voin kertoa, että siellä oli hyvä ja turvallista kipuilla”. Työyhteisön joustava suhtautuminen yksilön haasteisiin on ollut upeaa ja voimia antavaa. Mielestäni joustavuudessa piilee aina riski. Samalla se on osoitus lujasta luottamuksesta. Uskotaan toiseen ihmiseen. Se tunne, kun havaitsee koko työyhteisön kannattelevan sinua – se tekee nöyräksi.

Työssä jaksamista pohtiessani nostan näin esiin työn ja työyhteisön eheyttävän ja positiivisen voiman. Teho-osaston arki on itseäni kiehtovaa. Jotta se säilyisi sellaisena myös sinulle, niin se tarvitsee runsaasti huolenpitoa. Työkavereiden, teholaisten kanssa koetut työtehtävät vaativat meiltä vahvaa läsnäoloa. Tätä yhteyttä mielestäni rikastavat hyvin työyhteisön hyvinvointiin suunnatut ja koulutukselliset tapahtumat. Itselleni Tehopäivät niin Suomessa kuin Euroopassakin ovat olleet tärkeitä vaihtelua ja valoa antavia kokemuksia.

Toivon, että hyödynnät myös STHY:n mahdollisuuden tukea jaksamistasi. Tammikuu on taas toiveita varten. Hae koulutusapurahaa 10.3.2018 mennessä !

Hyvän Joulun ja Uuden vuoden terveisin Pia Karilainen.