Matkustin hiljattain maassa, jossa liikenne oli paikoin kaoottista. Mietin, kuinka yksinkertaista olisi lisätä terveysvaikutuksia kyseisen maan väestössä. Moottorikäyttöisen kaksipyöräisen ajoneuvon kuljettajalla oli kypäräpakko. Sitä ei ollut matkustajilla. Mopon kyydissä saattoi olla koko perhe tai kaveriporukka. Polkupyöräilijätkin puikkelehtivat autojen seassa kypärättä. Aivoruhjeiden määrää ja vaikeusastetta voisi vähentää lisäämällä kypärän käyttöä. Maa ei pysty tarjoamaan tehohoitoa kaikille tarvitsijoille. Ennaltaehkäisyn ja tiedottamisen merkitys korostuu entisestään.

Pitkälle kehittyneissä maissa tiedon tulva voi olla suorastaan ahdistavan runsas. Miten pitää itsensä ajan tasalla? Ei ole mitään yksinkertaista poppakonstia. On lehtiä, kirjoja, koulutustilaisuuksia, ja kaikkien käsillä world wide web!

Haluaisin promota kaikkia yhdistyksemme lapsia hoitavia jäseniä hiirikäden ulottuvilla olevasta opetusfoorumista nimeltään OPENPediatrics. Se on Harvard Medical Schoolin ja Bostonin lastensairaalan ylläpitämä opetuskeskus, jonka tarkoituksena on jakaa maailmanlaajuisesti tietoa sairaiden lasten hoitamisesta koulutuksen, innovoinnin, jakamisen, yhteisöllistämisen ja tutkimuksen arvopohjalla. Se jakaa kustannuksitta käyttäjille korkealuokkaisia huippuasiantuntijoiden teemaluentoja, tarjoaa koulutussimulaatioita, kursseja. Osa materiaalista on täysin avointa, osa edellyttää rekisteröitymisen. Opetuskeskus löytyy osoitteesta https://www.openpediatrics.org.

Jos kiinnostuit lasten tehohoidon perusteellisemmasta koulutuksesta, suosittelen tutustumaan ESPNIC:n (European Society of Pediatric and Neonatal Intensive Care) juuri äskettäin avaamaan pediatrisen tehohoidon koulutusohjelmaan. Erikoislääkäreille suunnatun 2-vuotisen ohjelmakokonaisuuden suorituksesta (tehohoitopalvelua, kursseja, kaksi tenttiä) myönnetään Euroopan pediatrinen tehohoitodiplomi, EPIC. Tästä tietoa tarkemmin osoitteessa http://espnic-online.org/Education/EPIC-Diploma. Muistuttaisin samalla, että ESPNIC toimii tiiviissä yhteistyössä ESICM:n kanssa, ja tämän pediatrisen yhdistyksen lisäjäsenyys ESICM-jäsenille on vain 44€ vuodessa.

Jyväskylässä tavataan!

Paula Rautiainen