Aina joskus tulee eteen tilanne, jossa sukulainen, ystävä tai satunnainen elämän eteen heittämä ihminen kysyy, että ”Mitä sä ihan oikeesti teet työksesi?”. Kirurgin, psykiatrin tai yleislääkärin työstä kaikilla on oma mielikuvansa, mutta tehohoito ja tehohoitolääketiede ovat maallikolle ja monelle terveydenhuollon ammattilaisellekin vieraita käsitteitä. Siihen, mitä työksemme teemme ja kuinka monipuolista työmme on, on vaikea vastata. Aika usein, useimmiten lyhyeksi jäävän keskustelun jossakin vaiheessa kysytään, että ”Leikkaatko sä?” tai ”Kukas niitä potilaita sitten hoitaa?”, eikä työnkuvamme ole ihan helposti avattavissa.

On mahdotonta kuvata lyhyesti sitä kaikkea, mitä tehotyö on. Mutta tehotyö on ainakin:

Sinisiä käyriä, vihreitä numeroita, punaisia hälytyksiä. Omaisten etsimistä, elämän muuttavia puheluita, puhumista kuolemasta ja ennusteesta, mahdottomia kysymyksiä. Sellaista on tehotyö.

Kyyneliä nieleskeleviä rotevia miehiä, lasittuneita katseita, tarttumista toivonpilkahdukseen. Salassa pyyhkäisty kyynel omasta silmänurkasta, taistelua äänen murtumista vastaan. Sellaista on tehotyö.

Juoppohulluudessaan levottomia höpöttäviä, vaipoissaan möyriviä, tupakantuskaansa toistelevia. Ulkopuolisen korvaan karskia huumoria. Sellaista on tehotyö.

Huonoa huumoria, käytännön piloja, yhtenä rintamana Meidän puolustamista. Sairaalan touhujen ihmettelemistä, oikeiden ihmisten tuntemista. Sellaista on tehotyö.

Yhdessä tekemistä, yhdessä juhlimista, yhdessä nauramista, yhdessä ihmettelemistä. Sellaista on tehotyö.

Sisäilmaryhmää, logistiikan miettimistä, pyrkimystä parempaan, toivomista paremmasta. Sellaista on tehotyö.

Uusia laitteita, kalliita laitteita, turhia laitteita, henkeä ylläpitäviä laitteita. Uusia lääkkeitä, kalliita lääkkeitä, turhia lääkkeitä, henkeä ylläpitäviä lääkkeitä. Sellaista on tehotyö.

Näytön kaipuuta, vanhoja tapoja, uusia tutkimuksia. Paremman totuuden etsimistä. Sellaista on tehotyö.

Loppuelämän kavereita, sairaalan käytäviltä tuttuja naamoja, kaikkien tuntemana apinana olemista. Sellaista on tehotyö.

Kaunis kiitoskortti kahvihuoneen pöydällä, tuttu nimi kuolinilmoituksessa, kiitoskirje elinsiirtoryhmältä. Sellaista on tehotyö.

Sellaista on tehotyö ja vain teholainen sen tietää. Sellaista on tehotyö ja siksi työtäni rakastan.

Lopuksi – Suomen Tehohoitoyhdistys on Sinun yhdistyksesi, jos Sinäkin tiedät, mitä tehotyö on.