Hyvin harva tehohoitolääketieteen tutkija voi uransa ehtoopuolella sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä saavuttaneensa pysyvän maailmanlaajuisen muutoksen tehohoidossa. Australialainen tehohoidon professori Ken Hillman voisi näin sanoa, mutta vaatimattomuuttaan hän ei sitä tee.

Professori Hillman kehitti 1990-luvun alussa ns. MET (Medical Emergency Team) -järjestelmää Australiassa. Ideana oli kriittisesti sairaan potilaan tunnistaminen vuodeosastolla jo ennen voinnin täydellistä romahtamista eli sydänpysähdystä. Syntyi ajatus MET- tai Rapid Response –ryhmästä, joka tulisi paikalle potilaan elintoimintojen heikentyessä ja siirtäisi potilaan teho-osastolle hoitoon. Ajatus oli uusi, eikä sen vastaanotto aluksi ollut pelkästään positiivinen. Järjestelmä on kuitenkin osoittanut toimivuutensa, ja se on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa ja on tänään osa sairaanhoitojärjestelmää myös Suomessa.

Lokakuussa meillä on suuri kunnia saada kuulla professori Ken Hillmanin luennoivan Tehohoitopäivillä. Hänen aiheensa käsittelevät MET-toiminnan lisäksi muitakin tehohoidon haasteita, erityisesti elämän loppuvaiheen hoitoa.

Professori Ken Hillman on erittäin arvostettu asiantuntija ja pidetty luennoitsija. Mahdollisuutta kuulla hänen luennoivan ei kannata ohittaa!

Markus Skrifvars
Ensihoitolääketieteen professori, Helsingin yliopisto ja HYKS